Jacqueline Knetemann: van hulp in de huishouding naar teamleider

Ze kwam in 1985 binnen als hulp in de huishouding en groeide stapje voor stapje door naar zorgmanager en teamleider in Ravenswaard. Jacqueline Knetemann over carrière maken binnen Sonneburgh.

Toen Jacqueline van school af kwam wist ze eigenlijk niet wat ze wilde. Via een aanbeveling van haar broer kwam ze binnen bij Sonneburgh als huishoudelijke hulp. “Dat kon toen nog zonder diploma’s.” Na een twee jaar werken besloot Jacqueline de opleiding voor Bejaardenverzorgende te gaan volgen. Ze slaagde in 1991.

Ambitie

In oktober 2008 moest ze echter opnieuw aan de bak om van haar oude diploma een diploma voor Verzorgende IG te maken. In 2011 haalde ze haar EVV. In 2017 leerde ze door voor MBO Verpleegkundige niveau 4. Daarna volgde MBO Management en op dit moment is Jacqueline aan het doorleren voor haar HBO Managementdiploma. Lachend: “Nu ben ik er ook wel een beetje klaar mee hoor… Dit wordt de laatste opleiding gezien mijn leeftijd.”

Jacqueline’s ambitie bracht haar waar ze nu is: als teamleider is ze verantwoordelijk voor maar liefst 45 medewerkers in Ravenswaard. Jacqueline: “Ik ben Sonneburgh dankbaar dat ik telkens opnieuw de kans heb gekregen om door te groeien en te komen waar ik nu ben. In al die jaren heb ik nog nooit voor een opleiding zelf hoeven te betalen. Zelfs een deel van mijn studie-uren krijg ik door Sonneburgh betaald.

Sonneburg is echt een werkgever die mensen aanmoedigt om het beste uit zichzelf te halen en medewerkers aanmoedigt om zichzelf te ontwikkelen. Als je net als ik een beetje ambitieus en gemotiveerd bent, zit je hier dus goed!”

Voordeel

Voor haar medewerkers is het een voordeel dat Jacqueline in de afgelopen jaren zelf alle kanten van de zorg gezien heeft.

“Ik weet waar ik het over heb als ik dingen van ze vraag. Ik heb zelf aan het bed gestaan, mensen gewassen, dingen schoongemaakt en de planning proberen rond te krijgen. Ik heb met alle soorten administratieve systemen gewerkt. Ik heb lang in de avond gewerkt, maar ook overdag. Ik ken het werk dus van binnen en buiten, hoewel met de tijd natuurlijk ook de inhoud van het werk veranderd. Medewerkers weten dat van mij.”

Oud en jong

In Ravenswaard is Jacqueline niet de enige van de “oude garde”. “Medewerkers blijven bij ons vaak lang hangen. Dat komt door de grote betrokkenheid van collega’s onderling en de bijna familiaire sfeer die hier heerst. We doen het met elkaar!

Gelukkig zijn er de laatste jaren ook wel veel nieuwe medewerkers bijgekomen, zodat we nu een goede mix hebben van oud en jong. De jonge medewerkers leren van de oude vooral de mentaliteit van ‘schouders eronder en gaan.’ Maar: hoe efficiënt de zorg tegenwoordig ook ingericht wordt: bij Sonneburgh blijft toch altijd dat warme menselijke aspect bovenaan staan. Dat is het belangrijkst.”

× Vragen? App recruiter Judith!
21